Viktor i Margareta, najava izložbe

Neda Šormaz i Katarina Kaplarski Vuković Izložba “Viktor i Margareta” u galeriji Gradske opštine Vračar od 04. do 18. jula.

Osim što obe poziraju sa prekrštenim rukama i u horoskopu su blizanci, Neda Šormaz i Katarina Kaplarski Vuković su profesorke na Fakultetu digitalnih umetnosti, na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu.

Neda predaje na grupi za grafički dizajn, a Katarina na grupi za digitalne medije. Iako rade u različitim medijima i imaju potpuno drugačiju poetiku, na ovoj izložbi obe istražuju ljudski identitet: Neda kroz tipografsko istraživanje upotrebom autorskog fonta “Viktor”, a Katarina kroz figuru princeze Margarete (inspirisana Velaskezovom slikom “las Meninas”) koju je predstavila u različitim medijima.

CV-Neda (pdf)

CV- Katarina (pdf)

Koncept Nedine postavke zasniva se na predstavljalju autorske san serifne tipografske porodice fontova pod nazivom Viktor.

Prvih nekoliko radova (redosledom kojim bi bili postavljeni u galerijskom prostoru) su prikazi karaktera fonta (latinične, ćirilične i grčke verzije). Ostali radovi su posvete ljudima koji su obeležili, svako na svoj način, dosadašnji život autorke Nede. Zanimljive kompozicije slova koja čine njihova imena i prezimena, istaknute ključne reči/osobine po kojima je data osoba karakteristična sa kraćim pasusima teksta o njima, uz datume rođenja koji su takođe tretirani kao tipografska igra.

Svi radovi realizuju se tehnikom digitalne štampe.

Cilj Katarinine postavke je da se figura i karakter princeze Margarete predstave u različitim medijima: crteži, kombinovana štampa na platnu i akril na platnu, 3D štampa, AR, izložba u virtuelnoj galeriji…

Izvajana je u Virtuelnoj realnosti i prostudirana u različitim medijima, različitim tehnikama.

Ideologiji besprekorne nežnosti i plemenitosti  princeza je superponirana slika Margarete sa puškom, metlom i BDSM odevnim dodacima.

Autorka se takođe igra sa “opipljivim” i virtuelnim medijima i kombinuje ove svetove putem Adobe Aero mobilne aplikacije u AR (augmented reality).

Pogledajte fotografije sa otvaranja:

https://www.newwwmedia.com/viktor-i-margareta-otvaranje-izlozbe/

Pogledajte izložbu u VR prostoru

Postavka izložbe “Viktor i Margareta” u Meta galeriji,

https://www.spatial.io/s/Viktor-and-Margareta-648ae9b256a4463843f7b7d8?share=2847516103881523382