BANANIZACIJA umetnosti za $120.000

cattelan banana

U četvrtak 04. decembra je otvoren Art Basel Miami Beach velika godišnja smotra galerista i kolekcionara umetnosti u Americi. Na otvaranju je pažnju privukla nova “instalacija” Mauricija Katelana (Maurizio Cattelan) , čiju smo famoznu skulpturu Pape pogođenog meteoritom gledali u uvodnoj špici Sorentinovog “Mladog Pape” (The Young Pope).

Ove godine se posle dužeg vremena Katelan pojavio sa bananom zalepljenom na zid izolir trakom koju je nazvao “Comedian”. Bananu je Katelanova galerija Perrotin navodno prodala “francuskoj gospođi” za 120.000$, a zatim je prodata i druga verzija (u seriji od 3!) “francuskom gospodinu” kako navodi Guardian.

Umetnik je pokrenuo lavinu komentara, regrama, postova, repostova, članaka , pitanja i odgovora… toliko da je očigledno čitava provokacija osmišljena sa ovim ciljem, što možemo zaključiti i na osnovu izjave vlasnika galerije Perrotin u okviru koje je izložen “Comedian”:

“Maurizio’s work is not just about objects, but about how objects move through the world. Whether affixed to the wall of an art fair booth or displayed on the cover of the New York Post, Maurizio forces us to question how value is placed on material goods. The spectacle, which has been orchestrated so beautifully, is as much a part of the work as the banana.”

Emmanuel Perrotin za CNN

Ukratko, Perotin kaže da nas Mauricio tera da razmotrimo pitanje kakva se vrednost pridaje materijalnim dobrima i na neki način nagoveštava da je ceo spektakl oko prodaje banane sastavni deo ovog umetničkog dela.

Mene je ova priča podsetila malo i na film Mickey Blue Eyes u kome Hju Grant (Hugh Grant) glumi Engleskog aukcionara u Njujorku koji se zapetlja u mafijaške spletke svog budućeg tasta koga glumi Džejms Kan (James Caan). Naime, mafija je uočila priliku da preko aukcijske kuće i prodaje umetničkih dela pere novac. Paralelu sa filmom sam povukla razmišljajući kako ove basnoslovne cifre koje se daju za umetnička dela – BANANE podsećaju malo na tržište u kome bi siva ekonomija mogla fino opere novac sumnjivog porekla.

Danas uz pojavu kriptovaluta i blockchain tehnologije postoje nove opcije za pranje novca. Prodaja umetničkih dela i tokenizacija udela u vlasništvu nekog umetničkog dela na blokchain tržištima je od 2018. već u opticaju. Ali ovo je za neku drugu priču…. ja sam samo malo mozgala na temu galerista poput Perotina (Perrotin) koji prodaju “skupa” umetnička dela: na koji način ih procenjuju i kome i kako ih plasiraju. Neki odgovor imate u videu CNN a

Source CNN

“Art is not what you see, but what you make others see.”
― Edgar Degas

Da se vratimo na temu Katelanove banane i uopšte Katelanove provokativne umetnosti. BANANA je isprovocirala lavinu komentara na društvenim mrežama. Pre svega na Instagramu možemo ispratiti razne stavove po pitanju ovog umetničkog dela. Naravno glavni začin provokacije nije banana već cena od 120000$ za koju je prodata (navodno) dva puta, a onda je i poskupela na $150000. Potražnja umetničkog dela formira cenu, kao što je objasnio Stiven Marfi u videu gore.

Sve ovo deluje dosta neverovatno i prilično smešno. Uprkos činjenici da živimo u svakodnevnici lažnih vesti i nejasnih granica između realnosti i fikcije, izgleda je ipak lako biti zaveden i isprovociran ovakvim vestima. Ako pogledamo objave na kojima je tagovan Katelanov instagram nalog videćemo isprovocirane spinoff banane.

snapshot instagram tagova maurizio cattelan

Katelanov Instagram nalog koji je potvrđen kao originalan je i sam kritika ovog medija. U objašnjenju stoji “Single post instagram” , a poruka je prilično jasna. Forma oblačića je direktno izvedena iz Katelanove skulpture L.O.V.E. iako nam srednji prst poručuje nešto drugo.

Na linku u biografiji Instagram profila je veb stranica sa Katelanovim projektom iz 2018. MADE IN CATTELAND. O ovom projektu Katelan kaže:

“The motto art for all is its inspiring principle: as many other my ventures before, such as the Wrong Gallery and Family Business, 
Made in Catteland is a project that aims to overcome
the boundaries of the work of art as we are used to think of it,
exploring new possibilities of reaching the audience
through the creation of new spaces of art fruition.  “

Maurizio Cattelan @ madeincatteland.com

Katelan koristi razne medije da bi se bavio granicama umetničkog dela, iako su ove postavke već dosta ispretresane u vreme DADAizma. Možete misliti kakav bi publicitet imao Marcel Duchamp sa ready-made pisoarom da je 1917. postojao internet. Naravno, smatram da to nije razlog da umanjimo vrednost i kvalitet Katelanovih radova. To bi bilo kao da kažemo da je slikarstvo završeno u renesansi ili modernizmu.

I za kraj samo da spomenemo još jedan medijski spin off na temu Katelanove umetnosti. U septembru ove godine je ukradena zlatna toalet šolja nazvana “Amerika”, Katelanovo delo iz 2016. koju je Gugenhajm muzej pozajmio Englezima za izložbu. Šolja je bila potpuno funkcionalna i prema podacima Gugenhajma više od 100 000 posetilaca ju je iskoristilo. Vrednost je procenjena na 6 miliona dolara. Zanimljivo je da je i ovu situaciju iskoristio umetnik kao i osiguravajuća kuća Arte Generali za promociju osiguranja umetničkih dela.

Promotivni poster Arte Generali – Slika preuzeta sa Art NEWS

Očigledno je da su provokacije sastavni deo umetnosti Katelana i da je umetnik pravi majstor za kreiranje publiciteta, ali često uz veliku novčanu podršku za izradu umetničkih artefakata.

Bananu je danas pojeo jedan perfomans umetnik Dejvd Datuna kako prenosi BBC i tako se prvokacije dalje nastavljaju.