{DIGITAL FASHION} o čemu se tu radi

Digitalna ili virtuelna moda se u poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija. Digitalne platforme omogućavaju da se kreacije probaju, kupe ili da se investira u njih preko NFT marketa.

Nisam baš ekspert u domenu digitalne mode, ali ova tema mi je veoma interesantna. Web 3.0 aktuelni mediji, kao što su AR filteri ili VR društvene mreže, definitivno vape za sadržajem koji se tiče zanimljivog outfita. A outfit kao pojam u digitalnom okruženju svakako prevazilazi ono što u realnom životu nazivamo “odećom”, “nakitom” ili “modnim dodacima” (IRL clothes), jer može da bude kinetička skulptura, animacija ili interaktivna konstrukcija.

Na Instagramu pratim dosta NFT plaformi koje često promovišu kolekcije digitalne mode, a već smo imali i Metaverse Fashion Week gde su se predstavili poznati modni brendovi. Ako pogledate na koji način se kreiraju ove kolekcije videćete da umetnici koriste program Marvelous Designer u kombinaciji sa standardnim programima za 3D modelovanje i animaciju Cinema 4D, Substance Designer, DAZ, After Effects… etc. Za AR maske se koristi Meta Spark AR Studio, a tu je i Unlimited 3D engine.

Naravno, možete da koristite i AI generatore za digitalne modne kreacije.

contraart :: Generisano sa AI generatorom

Jedna od najpopularnijih platformi za digitalnu modu je DressX. Preko njihove mobilne aplikacije možete da isprobate digitalne modele pre nego što ih kupite. Još jedna zanimljiva platforma digitalne mode je i The Fabricant.

Digitalna moda ima širu primenu od trgovine NFT kolekcijama, oblačenja avatara u Metaverse-u i kreiranja Story-ja za Instagram. Uz pomoć ovih alata i platformi možemo da omogućimo krajnjim kupcima da “isprobaju” modele i da se proizvodnja preorjentiše na model “po zahtevu” (on-demand) što je jedna od važnih strategija održivosti u modoj industriji.

Za kreativce predstavlja još jedan zanimljiv način izražavanja.

AI fashion art-contraart

Virtuelna Teresa je digitalna osoba. Postoji samo na Instagramu.