Viktor i Margareta,otvaranje izložbe

Na otvaranju izložbe Viktor i Margareta, 04.jula u Galeriji Gradske opštine Vračar, Nede Šormaz i Katarine Kaplarski Vuković, govorila je prof. dr Milica Slijepčević profesorka marketinga i komunikacija na Univerzitetu Metropolitan i Vladimir Markoski, naš poznati slikar.

Milica je u svom kratkom obraćanju istakla da: “žene umetnice često nailaze na prepreke u pogledu ravnopravnosti sa muškim kolegama. To se ogleda kroz nedovoljnu vidljivost, izistanak priznanja, teškoće u postizanju finansijske stabilnosti, balansiranje profesionalnog i privatnog života. Žene umetnice često se suočavaju sa seksizmom, diskriminacijom i stereotipima u umetničkoj industriji. Sve te i mnoge druge pojave mogu da otezžaju razvoj karijere umetnica. Zato, dubok naklon sjajnim ženama koje ne odustaju od svoje vizije lepse stvarnosti.”

Vladimir je skrenuo pažnju na Nedine smele tipografsko grafičke eksperimete sa ličnim i emotivnim tekstovima i skrenuo pažnju na Katarinine večite eksperimente u digitalnim i tradicionalnim medijima.

Neda i Katarina su nosile majice koje je dizajnirala Neda: “Ja nisam NEDA”, i “Ja nisam Katarina”.

Više o konceptu izložbe pročitajne u članku Najave izložbe.

Izložba traje do 18.jula.

A virtuelnu galeriju možete posetiti 24/7, putem web browsera. mobilne aplikacije, ili VR uređaja na platformi Spatial:
https://www.spatial.io/s/Viktor-and-Margareta-648ae9b256a4463843f7b7d8?share=2847516103881523382