ARCADE FIRE – pomeraju granice interaktivnosti

Arcade Fire , bend iz Montreala je   ponovo napravio  fenomenalan interaktivni video za single REFLEKTOR (što je ujedno i naslov njihovog novog albuma).

Ovaj put su napravili dva videa za istu pesmu – jedan je linearan (da ne kažem tradicionalan) a drugi interaktivan .

Projekti su potpuno odvojeni, i vizuelno su potpuno drugačije tretirani. Zajednički su im pesma i rekviziti: baterijske lampe, disko kugla, razbijena ogledala.

O autorima

Linearni video je uradio famozni fotograf i režiser muzičkih spotova Anton Corbjin . Video možete pogledati na Youtubeu.

Drugi, interaktivni video “JUST A REFLEKTOR”, koji nas više zanima, je poveren “reditelju prvog interaktivnog muzičkog videa ikada”  Vincent Morisset-u . Taj prvi interaktivni video ste verovatno videli. U pitanju je bila isto saradnja sa Arcade Fire:  Neon Bible .

Pre nekoliko godina, AF su napravili još jedan projekat interaktivni video spot za pesmu “We Used To Wait”, koji sam već spominjala kada sam pisala o reditelju Chrisu Milku.

Nepravda je učinjena jer još uvek nisam pisala o mladom Aaronu Koblinu, ali tu nepravdu ću sigurno uskoro ispraviti. Naime, Aaron je sarađivao na svim gore pomenutim projektima, jer je mladi gospodin (rođ. 1982) kreativni direktor u Googlu i glavna veza sa Chrome experiments, kreativnim projektom Googla koji podržava eksperimente sa naprednom  HTML5 web tehnologijom.

O web sajtu – Just A Reflektor

Sada, kada smo prošli sve ključne autore koji se vrte oko interaktivnih i “običnih” video spotova, možemo malo da se pozabavimo samim sajtom.

Video nije naročito inventivan što se tiče načina interakcije  sa posmatračem, jer traži da korisnik uključi veb kameru i koristi svoj smartphone kao interfejs (video reaguje na pokrete koje proizvodite mašući telefonom ispred ekana). Korišćenje smart phonea kao gaming konzole  preko  web browsera je svim digitalnim kreativcima,koji drže do sebe, odavno poznat. Hint za manje upućene: chrome maze  i racer.

snapshot of web page with instructions how to connect smartphone 

Međutim, način na koji je poetika videa  sinhronizovana sa pokretima i akcijama posmatrača je zaista umetničko delo.

Ovde ne mislim na tehnološki aspekt sinhronizacije (da video reaguje na pokrete korisnika  bez zaglavljivanja) , već mislim na koreografsku nadogradnju koju su autori ovog kratkog iskustva od 7 minuta prepustili samim posmatračima.

Čak i ako koristite miš, neće vam biti uskraćeno izvanredno iskustvo.

Hint: Ako spustite kursor na dno pojaviće se timeline videa koji možete da ga pauzirate. Ako pritisnete pause posle petog minuta videa ispisaće se poruka BREAK FREE! Što može da se shvati i kao aktivistička poruka.

Tehnologija koju su koristili  u realizaciji će biti zanimljiva jedino web geekovima, a predstavljena je na posebnoj stranici Technology .

 

 

Evo i mene na sajtu:

 

Baš je zgodno kada se pojavite na ekranu u sred spota. Mislim da to dolazi posle trenutka kada Adele (tamnoputa devojka u spotu)  razbije ogledalo i vrati se sa “one strane”.

 

 

 

 

 

 

A najviše ćete okrititi ako posetite sajt: https://www.justareflektor.com/

odvojite 10 minuta i uživajte.

(ni pesma nije loša 😉

 

Related links and articles:

https://www.justareflektor.com/about

http://www.wired.com/design/2013/09/

reflekted album  review

https://experiments.withgoogle.com/just-a-reflektor

Malo više možete otkriti ako pogledate ovaj BEHIND THE SCENES VIDEO: