YouTube predstavlja: Sister Rosetta Tharpe

Iako često kritikujemo youtube i druge video platforme, činjenica je da iste dosta doprinose u arhiviranju medija.

S jedne strane tu su “jutjuberi”  nove pop ikone, koje nude dosta sadržaja koji nije baš “prosvetiteljski” ,

a s druge strane tu su kanali poput ReelinInTheYears66 sa dragocenom arhivom izvođača, intervjua, dokumentaraca…

I tako sam ja jedno veče surfovala tjubom, slušala i gledala nastupe Ete Džejms (Etta James) i naišla na ovu gospođu sa gitarom, koja je došla u kočijama na peron, uzela gitaricu i počela da cepa.

Nastup uživo u Engleskoj 1964.

Prvo sam počela da se smejem ali čim je ova “simpatična teta” zasvirala i zapevala dobila je moju pažnju i divljenje.

Wow ala gospodža cepa gitaricu! Ček ček pa ko je ovo..?

Ispostavilo se da je u pitanju Sister Rosetta Tharpe koja je bila neviđena faca. Rođena je 1915. u Arkanzasu kao dete berača pamuka. Njena majka Katie Bell je bila pripadnica Hristove crkve -Church of God in Christ i pevala je i privlačila ljude u crkvu. S crkvom je i otišla u Čikago sa malom Rozetom (da ne kažem- Ružicom) koja je od malih nogu pokazala talenat za pevanje i gitaru.

Gledajući njene nastupe, rekla bih da je imala jednostavnu harizmu i opuštenu dominaciju na stejdžu. Očigledno je bila od onih osoba koje kada uđu u prostoriju svi primete. Svirala je klavir i gitaru i pevala gospel na potpuno novi način.

Pronašla sam onda i dokumentarac o njoj na Youtube-u i tu sam manje-više saznala o njenom životu.

Sve vreme se pitajući: “kako ja ne znam za nju?”. Videla sam da su je 2018. uveli u R’N’R Hall of Fame, jer je imala neviđeni utcaj i na Elvisa i na mnoge britanske muzičare zahvaljujući evropskoj turneji 1964. sa Muddy Waters-om. Ali o ovoj muzičkoj divi se ne priča dovoljno.

Borila se sa segregacijom – jer iako je u jednom trenutku bila bogata i slavna bila je tamnoputa žena.

Ona je gospel uvela u klabing i klabing u gospel. Nastupala je u Cotton Clubu i išla na turneju sa predgrupom – belačkom grupom  Jordanaires, i dok su na turneji oni jeli u restoranima i spavali u hotelu, Rozeta je bila u svom autobusu.

Strange Things Happening Every Day 1944. je pesma koja je postala hit nakon prvog svetskog rata gde je Rozeta navodno na svoj način kritikovala segregaciju. Mnogi smatraju da je ovo prva snimljena RNR pesma, mada se slabo spominje.

Imala je više brakova i poluskrivenu vezu sa partnerkom Mary Knight sa kojom je zajedno nastupala skoro 10 godina.

Sister Rosetta & Mary Knight (1945. /47.)

Nakon te veze se udala na stadionu (treći brak) i snimila venčanje na ploči… show!

1964. je nastupila u Engleskoj u show-u snimljenom  na napuštenoj voznoj stanici . To je onaj snimak sa početka teksta gde je Rosetta u belom kaputiću na štiklicama. Show je bio emitovan u celoj zemlji. Ta turneja je uticala i na mnoge muzičare u Engleskoj, a i vratila ju je na mapu posle nekog vremena stagnacije u karijeri.

I na kraju da zaključim da nije Youtube-a , Wikipedije i sličnih platformi, ljudi koji dele ovakve sadržaje, ja nikada ne bih saznala ovu fenomenalnu priču  o talentu i istrajnosti jedne crne žene u okolnostima gde bi mnogi rekli da nema nikakvog izgleda za uspeh.

Full dokumentarac 59min

Još linkova: