1990. TOTAL RECALL – totalno zanimljiva tehnologija

total recall arnold and sharon
Vreme čitanja : 4 min.

1990. snimljen je SF film Total Recall sa Schwarzenegger-om u glavnoj ulozi. Tu je i Sharon Stone u ne baš tako sporednoj ulozi njegove (lažne) žene. Film je režirao Paul Verhoeven, a meni je zanimljiv, jer obiluje sada već retro – futurističkim anicipacijama tehnologije. Inspiracija za scenario potiče od kratke priče We Can Remember It for You Wholesale koju je Philip K. Dick objavio još 1966. u “The Magazine of Fantasy & Science Fiction“.

2012. je snimljena i druga verzija sa Colin Farrell-om u ulozi Quaid-a. Ova verzija je isto interesantna, ali u ovom tekstu se bavimo SF vizijom iz devedestih.

1990. je bila zanimljiva godina u istoriji kompjutera: Tim Berens Lee je u laboratoriji u CERN-u pokrenuo ono što danas znamo kao Web. Microsoft je napravio prvu zadovoljavajuću verziju Windows-a v.3 , a lansiran je i Photoshop.

Adobe Photoshop 1 – 1990.

Dakle to je bila aktuelna tehnologija te godine. Aktuelna moda je bila malo diskutabila, što se u filmu naročito odrazilo na Švarcenegera, koji je apsolutna “vizija” u jakni i kariranoj košulji. Vidimo ga na slici dole, u sceni sa cool idejom za bezbednosni skener : gde se sve očitava na panelu.

AUTOMOBILI

Automobili u filmu malo podećaju na TESLA CYBER TRUCK iz 2019. Nisam baš uspela da uhvatim kvalitetan screenshot, ali nazire se sličnost po oštrim ivicama i poligonima.

total recall screenshot - cars in street square
kadar iz filma Total Recall (1990.)
Tesla Cybertruck prototip 2019. photo: cnet

HOLOGRAMI

U filmu se pojavljuju holografske projekcije što je veoma zanimljiva tehnologija i nešto što je danas još uvek skupo za ličnu upotrebu, ali postoji.

MANIKIR

Jedna od još nedostižnih tehnologija je futuristički manikir iz filma:

Isečak iz filma Total recall 1990. – futuristički manikir

ENTERIJER

Zanimljiv futuristički detalj su prozori – ekrani. Quaid (Arnold Sch…gger) u ovoj sceni gleda vesti, ali njegova žena (Sharon Stone) uzima daljinski i menja program u pogled na jezero.

total recall screenshot
Slika: Douglas Quaid pije kafu sa ženom – prozori su ekrani

ZAMENA PAMĆENJA

Pored ovih tehnoloških zanimacija, najvažnija tehnologija u filmu je implementacija sećanja i iskustva, manipulacija ljudskim pamćenjem.

Procedura učitavanja lažnih sećanja na odmor je krenula naopako

Ako ga niste gledali – preporučujem, a i ako jeste, možda nije loše da se malo podsetite ( iako često nije do podsećanja na devedesete). Film je malo bizaran, nasilan, pun akcije, ali je nekako i zabavan.