sabrani utisci – Resonate15

Nažalost, ove godine nisam imala vremena da pratim sva predavanja, a ni performanse na Resonate festivalu , tako da su utisci bazirani na onome što sam videla poslednja dva dana. Najveći propust mi je bio to što nisam videla performans koji su u CZKDu priredili k.Obermaier, d.Manabe i k.McDonald.

Pronašla sam ovaj mini preview na Vine-u, koji je snimila ekipa Bare Conductive

 

dear data

Zanimljiv projekat koji je predstavila Stefanie Posavec.  Ručno rađena vizuelizacija podataka, kombinovana sa mail art-om i socialno-intimnim kontekstom. Za ovaj projekat sam saznala pre mesec dana putem twitter-a. Naravno, lepo je bilo čuti autorku kako priča o njemu, mada je više opisivala nego objašnjavala projekat.

deardata image

 

 poetic computation

Zachary Lieberman je imao veoma lepu prezentaciju u relaciji sa edukacijom i školom “poetičnog računarstva”  (ili poetskog).   http://sfpc.io/ 

 

happiness hat

Lauren McCarthy  je prezentovala svoje radove gde se uglavnom bavi tehnologijom u kontekstu međuljudske komunikacije – koliko nam pomaže ili odmažu tehnološka pomagala u ličnom životu. Simpatičan je projekat “srećne kape” koja opominje onoga ko je nosi da treba da se smeje. U Americi je izgleda neobično videti namrgođenu osobu. Kod nas bi čovek sa ovom kapom verovatno bio označen kao “čudak”. Ne zbog kape, već zato što se stalno smeje 🙂

happiness hat

mr doob

Ricardo Cabello  aka mr doob je objasnio svoj rad na three.js – JavaScript biblioteka za manipulisanje 3D objektima u web browseru.

 

internet culture and art

Kim Asendorf, berlin based artist presented his interesting artworks, often combined with a good sense of humour. I liked his work, but I dislike that dropshadow  and color code on his web-page.

Iz nekog razloga sam počela da pišem o Kimu na engleskom. Super zabavan projekat je svakako gay-check online

gay check online kim asendorf

 

 

hello little printer

Jack Shulze je čovek koji je radio na dizajnu proizvoda a onda se preorjentisao u digitalnu sferu. Prezenaciju je započeo pričom o “malom printeruĆ, preslatkom mini-štampaču, i kako je komplikovano skladištiti i prodavati pravi proizvod. Radi u Googlu pa je imao i zanimljive opaske na tu temu. Veoma harizmatičan i simpatičan Englez.  Pronašla sam >> ovo predavanje koje je držao na MIT pre dve godine, neke stvari je spominjao i na Resonate-u.

little printer sketch jack shulze

 

Radoznalost

Užasno me je zabavljalo da čitam bookmarked links u browserima ljudi koji su prezentovali. Slike su  malo lošije, telefon nije mogao da dobaci.

picture of projection bookmark bar

IMG_5321

 

networking

Nije baš bilo nekog specijalnog networkinga. Ja sam  propustila radionice, ali sam kao svaka posvećena umetnica i prosvetna radnica  stigla u Bar Kulturu na koktel koji je sponzorisala organizacija B-reel, ekipa iz Barselone.

Upoznali smo samo neke Amerikance, pričali o ćevapima i jedrenju, ali nas niko ne pita: šta radimo, kako umetnici žive u Srbiji , da li možemo da vam pomognemo, da li možemo da napravimo neki projekat online / komunikacija naših i njihovih studenata…???

Mi smo valjda “čudni Srbi”. Ili su oni “velike zvezde openframeworks-a” i JavaScripta.

Ali svi znaju Marinu Abramovich i Teslu, mada ih izgleda doživljavaju kao ljude koji su se samo rodili ovde a formirali svoju svest tamo negde, tek kada su otišli u Amerike i druge  pm.

Razmišljam kako je Openframeworks divno ime za softver koji inspiriše mnoge mlade (i manje mlade) umetnike, ali da li bi se iko odrekao svog frameworka da bi spasio neki život? Gde je zapravo humanost u celoj ovoj priči i koliko je uopšte humano baviti se umetnošću u  svetu u kome su aktuelni ratovi, terorizam, siromaštvo?

Ponekad ima smisla.

 

INSTALACIJA U HOLU KINOTEKE / FIELD, MONOTYPE

noto index